Wat doet een draagconsulent eigenlijk?

Soms krijg ik wel eens de vraag wat een draagconsulent eigenlijk doet. In het kort: jonge ouders adviseren bij het veilig en ergonomisch dragen van hun kindje.

Wat is een draagconsulent?

Een draagconsulent is een persoon die heel wat ervaring heeft met het dragen van kinderen, met verschillende dragers en draagdoeken en over de verschillende mogelijkheden.

Het liefst heeft deze persoon hiervoor een specifieke opleiding gevolgd en gaat hij of zij regelmatig op bijscholing. Je vraagt hier best naar voor je een consult boekt.

Zelf heb ik de basis en gevorderdencursus bij Trageschule Dresden gevolgd en ga ik regelmatig naar bijscholingscursussen of overlegmomenten met collega-draagconsulenten.

De draagconsulente is niet enkel goed op de hoogte van verschillende draagtechnieken, maar ook over het waarom van dragen en over ergonomisch dragen voor ouder en kindje. Als draagconsulente kan ik je daarom niet alleen helpen met het tot in de puntjes aanleren van een bepaalde knoopwijze, maar ook met het kiezen van de juiste draagzak of het correct en comfortabel afstellen van jouw draagzak.

Hoe verloopt een draagconsult?

Voor de draagconsult wordt aan jou gevraagd om enkele vragen te beantwoorden, zoals wat de leeftijd van je kindje is en of er bepaalde aspecten zijn waar rekening mee moet gehouden worden. Zo vraagt het dragen met een handicap of het dragen van een prematuur kindje een andere invalshoek. Uiteraard pols ik ook naar jouw ervaring en wensen.

Tijdens de consult, die doorgaans ongeveer anderhalf uur duurt, leer je een draagtechniek aan die bij jouw wensen past. Dat kan gaan van het leren knopen van een rekbare of een geweven draagdoek, tot het passen van verschillende draagzakken zodat je weet waarop je moet letten als je zelf een draagzak wilt aankopen.

Het aanleren gaat steeds stap voor stap. Meestal maken we gebruik van een speciale verzwaarde draagpop, zodat je je op de techniek kan richten. Als we beiden het gevoel hebben dat je de techniek onder de knie hebt, stappen we over naar het knopen met je eigen kindje, als je kindje daarvoor in de stemming is natuurlijk. Meestal wordt hiervoor gebruikt gemaakt van de draagdoeken en dragers van de consulente, maar je mag uiteraard ook je eigen (ergonomische) drager of doek gebruiken.

Het leuke aan een draagconsult, in vergelijking met naar een filmpje kijken, is dat je tips en tricks aanleert die specifiek voor jou van toepassing zijn. Zo leer je in no time de draagtechniek perfect te beheersen.

Wat kost een draagconsult?

Een standaard draagconsult van anderhalf uur kost 60€. Per bijkomend halfuur wordt er 20€ aangerekend. Dat is inclusief het gebruik van de draagpop en de draagzakken of draagdoeken.

De draagconsult kan doorgaan op ons adres in Aalter of bij u thuis, in de vertrouwde omgeving van het kindje. De verplaatsingsvergoeding bedraagt 0,50€ per km.

Als beide ouders samen willen leren dragen wordt er een korting gegeven voor twee-op-een consulten.

Na de consult

Aan het einde van de draagconsult neem ik een foto van jou met je kindje in de doek. Die foto stuur ik je graag toe natuurlijk, eventueel met enkele aandachtspuntjes.

Als je achteraf nog vragen hebt, kan je me uiteraard vragen stellen via e-mail. Die probeer ik zo goed mogelijk te beantwoorden. Soms is het aangewezen een korte opvolgconsultatie te boeken, bv. een kleine opfrissing van een halfuurtje.

Heb je hierna nog vragen, stuur me dan gerust een mailtje op hallo@draagconsulentesofie.be.

Als je graag zelf een consult wilt boeken, kan je deze hier aanvragen.